mandag 12. april 2010

Demningen er ferdig!

Vår første demning, som hindrer vann og sand fra å følge med elva, er nå ferdig bygget Vest i Kenya - nærmere bestemt i fjellene i Pokot.

I dette området er det normalt veldig tørt mellom regntidene. Når regnet endelig kommer, kommer det i strie strømmer og danner store elver som drar med seg masse sand. Det er denne sanden sammen med vannet som vi nå stanser med en demning midt i elva. Dette er et gammelt utprøvd system som engelskmennene første gang introduserte på 50-60 tallet.

Slik ser demningen ut uten folk. Det er enkelt å se at det er masse vann under sanden.

For å finne vann, graves et hull i sanden og etterhvert kommer vannet frem. Det første vannet (som avbildet nedenfor) tas bort, og umiddelbart siger det frem klart vann
som kan samles i vannkanner.
Det fine med sanden er at den filtrerer vannet, reduserer fordampningen og holder dyr og insekter borte.



Her er det gravd et hull helt inntil demningen.

Her graver Simon etter vann... Den som leter den finner :)


Ny demning måtte feires og her holder ass. chief en liten tale.

Det er ingen tvil om at denne demningen kommer til å bli satt pris på i mange år fremover :)

På grunn av den store tørken som var i fjor, har folket vært nødt til å spise såkornet sitt også dette året. Mange var nødt til å selge dyrene sine for å få noe å spise, men noen tok dem med til Uganda i jakt på grønt gress. Da vi var i Pokot i januar så vi nesten ingen dyr, men nå så vi flokker flere steder, så mange er kommet tilbake igjen med dyrene sine. Det er kommet litt regn, men sist uke var det oppphold igjen, så folk venter ennå på den lange regntiden. Folk er så utrolig avhengig av regnet her i Afrika - uten regn blir det ingen avling, og heller ingen mat...!!
Vi har brukt en del penger fra Hjelpekontoen til å kjøpe nytt såkorn til 100 familier. Noen har allerede sådd, og det har begynt å spire på noen av åkerlappene, men mange venter ennå på mer regn før de sår. Familiene/slektningene til de barna vi har tatt inn på barnehjemmet er også blant disse som har fått nytt såkorn.

Ingen kommentarer: