søndag 31. januar 2010

Pokot

Sist helg dro vi alle sammen til Pokot, det tørkeramma området i vest-Kenya, hvor vi har snakket om å bygge en demning. Før vi satte i gang, ville vi opp og se på elva og forholdene der, pluss å se på en lignende demning som ble bygget et stykke unna i fjor.

En demning som denne er det vi skal bygge.

Tanken med denne demningen er at den plasseres tvers over elva som blir dannet i regntiden, slik at den stopper en del av sanden som elva dra med seg. Så lenge det er regn, strømmer elva og folket har nok vann. Men når regntiden er over og tørken kommer, forsvinner elva ganske fort. Da er hensikten med demningen at den har stoppet mye sand, som igjen holder på en del vann. Folket kan da grave hull i sanden og finne vann relativt lett (dette kjenner vi til alle vi som har gravd i sanden på stranda, sammen med ungene :-)) Demningen vil ikke gi problemer for folket lenger nede i dalen, for så lenge det er vann i elva vil den fortsette å renne nedover. Nå drar den med seg sanden (som vi etterhvert kommer til å stoppe en del av) nedover, og etterhvert som elva tørker ut, legges det igjen et tynt lag sand overalt, som blir så tynt at det ikke klarer å lagre noe vann, fordi det blir så fort fordampet av sola.
Dette er måten de har funnet vann på til alle tider oppe i fjellene. Når vi kjørte oppover, så vi mange opptil 2 meter dype hull i de tørrlagte elvene, hvor damene satt og hentet vann. Flere steder må de gå kilometer og mil for å få tak i vann.



Her undersøker vi forholdene på det stedet hvor demningen skal bygges.

Chiefen i området var med oss hele tiden, og vi hilste på ham som skal være formann for prosjektet. Så nå er alt materiale kjøpt inn og de går igang med byggingen i løpet av uka. Dette blir litt dugnadsarbeid blant folket i det aktuelle området. Mennene jobber gratis, men de får et måltid mat hver dag, men vi betaler formannen lønn.


Dette er det samme området hvor kjøpte inn såkorn i fjor, og hvor vi leverte en del mais og bønner i desember. Dette området er nå kommet med i matutdelingsprogrammet til Nlm, slik at de verst stilte familiene kommer til å få litt mat hver dag ut februar. Ca 150 mennesker samlet seg da vi kom, med jubel, sang og dans, for å vise takknemlighet for engasjementet. En fantastisk opplevelse! Vi kastet oss alle med i dansen og hoppet til det knapt var mer pust igjen :-)
Den andre grunnen til å reise til Pokot var å besøke ei gammel bestemor som tar seg av tre foreldreløse gutter. Hun er i slutten av 80-årene og nærmest blind, så hun må ha hjelp av naboene sine til alt. Selv klarer hun ingen ting. Sannsynligvis kommer disse guttene til å flytte inn på barnehjemmet i løpet av nærmeste fremtid.



Vi fikk også besøke en vennefamilie som var naboene våre her på tomta i høst. De har nå flyttet til Pokot for å lede matutdelingsarbeidet til Nlm. Hadde kjempekoselige dager sammen med dem!
Søndagen dro vi på tur langt opp i fjellene, fire timer en vei på noen vannvittige veier! Vi skulle besøke en fjell-landsby hvor Nlm startet arbeid for 30 år siden, veldig spennende. Vi har kjørt på mye dårlig her i Kenya, men sist helg tok kaka! Vi starta på ferden halv syv og måtte ha en matpause underveis, i en fantastisk natur med god utsikt over slettene i Rift Valley!

Kristian og kameraten hans Marcus er klar for ny etappe på de humpete veiene. Vi hadde en bratt stigning opp den ene fjellsida, fra 800-1800 m.o.h., på bare to asfaltspor. Litt utfordrende for sjåførene (som besto prøven med glans!), men dette var egentlig den beste delen av veien...



Ingen kommentarer: