mandag 29. mars 2010

Mathare

På lørdag var vi på besøk i Mathare-slummen, Nairobi's nest-største slum hvor det bor ca 800.000 mennesker. Noen venner av oss jobber der (for Fredskorpset/Norad) på et kultursenter, som også har samarbeid med en skole.



Elevene sto fint oppstilt og sang da de tok imot oss utenfor skolen. Mange av dem hadde malt bokstavene til skolen i ansiktet - St. Michael. Etterpå fikk vi omvisning på skolen, som er noe av det kummerligste vi har sett her i Nairobi. Vi har vært på flere besøk i de forskjellige slummene, men det var første gang vi besøkte en skole som ligger i disse områdene. Skolen ble startet for ca 2 år siden, etter alle opptøyene i Kenya. En kenyansk lærer fikk nød for alle ungene i Mathare som ikke gikk på skole, og startet opp med egentlig ingenting. Så selv om det var kummerlige forhold, er det imponerende å se hva denne læreren har fått til på kort tid, med lite midler. Skolen har ca 280 elever i et lite bygg, og kun de som har anledning, betaler skolepengene som er på 100 shilling i måneden (ca 8 kr.), dette dekker et måltid mat om dagen. Lærerne får betaling dersom det er penger i kassen i slutten av måneden... Kun 40 av dagens elever betaler, så i praksis er det en gratis skole.



Her sitter de to jentene som viste oss rundt, foran klasserommet sitt. De ble utnevnt til å være Helene og Lise sine venner, og de gikk hånd i hånd under hele omvisningen. Jentene sitter helt inn til veggen på venstre side, ved inngangen, og litt av høyre-veggen sees også på bildet. Akkurat nå er de bare 31 elever i klassen, men de kan uten problemer plassere ca 50 stykker i dette klasserommet!



Et lite utsnitt fra Mathare.



Nysgjerrige unger som vi møtte på veien da vi skulle være med hjem på besøk til en av skoleelevene.




Take a picture! Take a picture! Så utrolig spennende å bli tatt bilde av. Fattige, men likevel så blide!



Typiske bilder fra livet i slummen, damer som enten vasker klær eller tar oppvasken utenfor huset sitt, som lager mat enten for salg eller til familien sin, og unger som løper rundt med et hjul, i søppel og sorpe...



Posted by Picasa

Posted by Picasa

Ingen kommentarer: